2015. március 26., csütörtök

A kegyelem - 00. Rész

A kegyelem-Csia Lajos
HAT ELŐADÁS, AMELY ELHANGZOTT
A BALATONSZÁRSZÓI
BIBLIAI KONFERENCIÁN 1947-BEN

ELŐSZÓ

„Ennek a könyvnek az anyaga nem íróasztal mellett született meg, hanem egy konferenciának a szent légkörében: Balatonszárszón az 1947. évi bibliai héten. A „szakemberek” hamar észre fogják venni, hogy nem hiányzik ebből a könyvből az „íróasztal” sem: a szerzőnek évtizedeken át folytatott alapos igetanulmányai láthatatlanul, de letagadhatatlanul bele vannak szerkesztve a munkába. A jó fundamentum nem fitogtatja magát, mégis rajta dől el az épület sorsa. Ugyanígy e könyvnek „tudományos teológiai alapvetése” nem hangoskodik lépten-nyomon, de a „szakemberek” által könnyen észrevehető módon ott van minden tételnek a mélyén s biztos alapot ad a tanításoknak, és egysége egészbe öleli át azt a csodálatos témát, amit fejteget: a kegyelmet.



De az igazi jelentősége ennek a munkának mégsem a „teológiai alap”-ban van. Akik ott voltunk Balatonszárszón, emlékezünk reá: az volt a csodálatos, ahogyan Isten lángra lobbantotta az igazságokat, s táplálékká, vigasztalássá, reménységgé, bátorítássá lettek számunkra, akik szomjas lélekkel állottunk oda Isten elé, s tanulni kész szívvel vettük körül a mi szeretett előadónkat, e munka szerzőjét.

Az egész konferenciának egyetlen témája volt: a kegyelem. Nem „véletlenül” vagy ötletszerűen volt ez így. Néhányan, akik felelősséget éreztünk a szárszói bibliai hét iránt, a magunk lelki tapasztalatai alapján egyre világosabban megértettük azt, hogy végeredményben az egész „keresztyén élet” leegyszerűsíthető erre az egy szóra: „kegyelem”.

Minél jobban próbáltuk „élni” a keresztyén életet, annál tisztábban ragyogott fel előttünk, hogy bármilyen fontos is az a rész, amit mi „élünk”, de nem ez a döntő, hanem az, ami mögötte van: az Isten érthetetlen kegyelme, amellyel Ő lehetségessé teszi és elszenvedi a mi „keresztyén életünket”. Ezért gondoltunk arra, hogy ha egy egész hétre kiszakadhatunk a külső dolgainkból, s egészen az Igére figyelhetünk, akkor egy valamire irányozzuk a teljes figyelmünket: a kegyelemre.

Megbízható orvosok véleménye szerint a Balaton partján lévő erős, páradús levegő nem való azoknak, akiknek tüdeje meg van támadva. Nékik könnyen halálossá lehet az a pompás levegő, amit az egészséges emberek teli tüdővel szívnak be. Bátran elmondhatjuk, hogy ezek a Balatonszárszón elhangzott előadások nem valók azoknak, akiknek „gyenge a tüdejük”. Akik mindig csak a dohos tradíciók levegőjében élnek, akik csak az évszázados dogmatikai és egyéb ereklyékbe kapaszkodva mernek lélegzetet venni az Isten szabad világában, azoknak nagyon sokat fog ártani ez a könyv. Az ilyeneknek először gyakorolni kellene a mély lélegzést a Biblia tiszta, szabad levegőjéből, s csak azután volna szabad hozzányúlni ehhez a könyvhöz. „Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság”. Ebben a munkában annak a szabadságnak a levegője érzik, amely az Isten Igéjét minden emberi rendszernek fölébe helyezi, amely minden emberi köteléktől megszabadultan önként adja magát boldog rabszolgaságra a Megváltó Úr Krisztusnak, hogy azután az Ő Szent Lelkének segítségével töredezett emberi szavakkal próbálja elmondani az elmondhatatlant: azt, hogy az Isten felfoghatatlanul kegyelmes Isten. Természetesen ez a könyv nem Szentírás. A szerző igényel a legkevésbé ilyen jelleget a munkájának. Ebből az következik, hogy ennek a könyvnek a kötelékével sem kell megkötöznie magát senkinek. Szabad így vallani a kegyelmes Istenről, és szabad másként is vallani, csak az a fő, hogy mindenki a kegyelmes Istenről valljon, és senki a maga okoskodásaival meg ne rabolja Istennek azt a dicsőségét, amely az Ő kegyelmében tündöklik. Abban a reményében bocsátjuk most útjára ezt a munkát, hogy az Isten élő Lelke ugyanúgy lángra tudja lobbantani a didergő lélek számára a betűkbe zárt üzenetet, mint ahogyan annak idején lángra lobbantotta az élő szóval elmondott üzenetet.”

Farkas József
református lelkész

-<>-

Forrás: Csia Lajos – A kegyelem © Csia Lajos
Új Berea Kiadó és Nyomda Kft. 2007. Budapest
Saját példányból lejegyezve: 5–7. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése